InterDocsBarcelona

De MAPEANDO NETANARCHIVOS
Saltar a: navegación, buscar

InterDocsBarcelona


L’InterDocsBarcelona és una jornada dedicada a la reflexió, comprensió i divulgació del Documental interactiu. Al llarg de tot el dia hi haurà ponències, estudis de cas i un debat al voltant de les noves formes narratives del documental sorgides a partir de les noves tecnologies. Comptarem amb la presència d’experts nacionals i internacionals d’aquest àmbit.


Contenido

Ponents

Arnau Gifreu - OPEN DOCUMENTARY LAB (MIT) / I-DOCS

Coordinador i moderador de la jornada InterDocsBarcelona (Catalunya) Arnau Gifreu Castells és professor, investigador i realitzador de l’àmbit de l’audiovisual i el multimèdia. Doctor en Comunicació i Màster en Arts Digitals per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb una tesi sobre el documental interactiu. És investigador afiliat a l’Open Documentary Lab del MIT (Massachussets Institute of Technology) i membre de l’organització i-docs (University of the West of England). Professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat de Vic (UVIC) on dirigeix Treballs Finals de Grau i el laboratori de continguts digitals (Uvic_lab). Ha estat professor investigador a la Universitat de Harvard (Harvard Metalab) i a la Universitat de York (Future Cinema Lab, Canadà).

Àlex Badia - BARRET FILMS

Soci fundador de Barret Films (Espanya) Àlex Badia és soci fundador de Barret Films, productora dedicada al documental transmèdia. Des de 2008, s'ha ocupat del desenvolupament interactiu del webdocumental 'Itaca, 10 años creando futuro', el documental transmèdia 'Les veus de la memòria' o el treball actualment en desenvolupament '0 responsables', entre d'altres.

Alexandre Brachet – UPIAN

Creador, fundador i productor d' Upian el 1998 (França) Upian, creat el 1988, es un estudi multimèdia que ha desenvolupat nombrosos projectes sobre periodisme, política i documental. Upian s’aprofita de poderosos socis – com ARTE TV o d’altres estacions de televisió o premsa – i bons pressupostos per crear documentals per a la xarxa amb un gran valor afegit, ja que és una de les poques productores que aconsegueix que els seus usuaris interactuïn a través dels seus projectes. Aquesta productora multimèdia s'especialitza en disseny web i desenvolupament de sistemes interactius que situen l'usuari en el centre dels problemes de l'ergonomia. Upian també és conegut pel públic en general a través del seu treball com a editor i productor de peces que han assolit un important volum d’audiència i èxit a França i al món en general, com La Cité des mortes, Thanatorama, Happy World, Gaza/Sderot, Prison Valley i Alma, a tale of violence (Premi IDFA DocLab de Digital Storytelling i World Press multimèdia).

Josep Cumeras. Universitat de Vic (Catalunya)

Josep Cumeras és estudiant del Grau en Multimèdia de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Vic. Té experiència en desenvolupament per a mòbils, entorns i programaris com Android, HTML, CSS, XML, SQL, Java, VB.NET, PHP, Javascript, Photoshop, Premiere, After Effects, FL Studio i Drupal. Creador i desenvolupador de les exitoses aplicacions per a Android "Talk Text to Voice", "Colorex" i l'aplicació web “Fringe Glyph Generator”. Forma part de l’equip del projecte transmèdia sobre els cyborgs i la figura de Neil Harbisson, liderant el desenvolupament de l’aplicació "Eyeborg App" per la plataforma Android. Arnaud Dressen - HONKYTONK FILMS Co-fundador i productor de Honkytonk Films (França) Honkytonk Films, creada el 2007, és una productora i distribuïdora de documentals interactius, que ofereixen un punt de vista universal sobre les tendències i els esdeveniments més importants de l'actualitat. Honkytonk ha estat guardonada en alguns festivals de cinema i mitjans com el IDFA (Amsterdam), Prix Europa (Berlin), Sheffield Doc/Fest (Sheffield) o el South by Soutwest (Austin, EUA). Algunes de les més notables produccions inclouen Journey To The End of Coal i The Big Issue, que mostraren en el seu moment una nova manera de fer documentals molt propera al llibre, d’estil periodístic en format “escull la teva pròpia aventura”. Els últims anys han destacat també com a desenvolupador tecnològic implementant Klynt, una eina d'edició interactiva dedicada als cineastes, fotògrafs i periodistes disposats a aprofitar el poder d'Internet, i d’aquesta manera crear i compartir les seves històries de la manera més oberta i creativa.

Sandra Gaudenzi - I-DOCS / LONDON COLLEGE OF COMMUNICATION

Doctora per la Universitat de Goldsmiths (Londres) amb una tesi doctoral sobre el documental interactiu. Investigadora i professora de teoria dels mitjans interactius al London College of Communication (Regne Unit). Sandra Gaudenzi és una de les directores d'i-Docs, la primera comunitat internacional d’estudi del documental interactiu, que a més compta amb una conferència totalment dedicada als documentals interactius que se celebra a Bristol anualment. El primer simposi internacional sobre documental interactiu – i-docs Symposium – es va celebrar el 25 de març de 2011 a la ciutat de Bristol (Anglaterra). Va ser organitzat per la Dra. Judith Aston, la Dra. Sandra Gaudenzi i el professor Jonathan Dovey al Watersehed Centre, seu del DCRC (Digital Culture Research Centre), centre adscrit a la University of the West of England (UWE). A més, el grup i-docs, conformat per Sandra Gaudenzi, Judith Aston, Mandy Rose, Jess Linington i Arnau Gifreu, compta amb un Lab que ja s’ha presentat a diferents països oferint assessoria i formació en documental interactiu (i-docs Lab).

Neil Harbisson - FUNDACIÓ CYBORG

Artista sonocromàtic considerat el primer cyborg del món reconegut per un govern (Regne Unit) De pare irlandès i de mare catalana, Neil Harbisson, de petit ja havia tingut dificultats per distingir els colors, fet que el seu entorn havia atribuït a un problema de daltonisme. No va ser fins als onze anys quan, després d'una sèrie de proves oftalmològiques, se li va diagnosticar acromatòpsia, una deficiència visual irreversible que li impedeix reconèixer el color. És per aquest motiu que hi veu en escala de grisos. A partir del moment en que va saber que no podria veure mai el color, en Neil ha passat per diferents etapes amb la relació amb el color. Al principi el va odiar i va decidir viure totalment en blanc i negre, vestint-se només amb aquests dos colors, i fins i tot realitzant el batxillerat només en escala de grisos. Més endavant però, aquests sentiments cap al color van canviar fins al punt d’abraçar-lo i d’utilitzar-lo com a element principal en les seves obres artístiques. L'Eyeborg, un dispositiu electrònic que permet percebre els colors a través de l'oïda de l'individu, va ser desenvolupat per Neil Harbisson i Adam Montandon l'any 2004. Es tracta d'un petit sensor col·locat a l'alçada dels ulls i que està subjecte al cap mitjançant un cable que condueix la informació de color cap a un ordinador o xip. Aquest converteix les ones electromagnètiques de la llum en freqüències sonores que es poden interpretar com a notes musicals. L'any 2010, Neil Harbisson i Moon Ribas van crear la Cyborg Fundation, una organització internacional per a ajudar als humans a convertir-se en ciborgs.

Thais Ruiz de Alda - INTROPÍA MEDIA

Productora i Directora d'Estratègia Digital Projectes Transmèdia a IntropiaMedia Més de 14 anys vinculada al projectes de naturalesa digital. Gran coneixedora del sector digital, va ser durant 5 anys directora de l'Associació Espanyola de Comunicació Digital (IAB Spain) i redactora a Barcelona de la revista Interactiva (fundada a finals de 1999). Actualment combina les seves funcions de Directora de Projectes Digitals i Social Media a DDB Espanya amb la recentment fundada productora Intropía Media, productora especialitzada en el desenvolupament de negocis digitals i producció de productes audiovisuals. També col·labora amb universitats i centres de formació.

Ricardo Villa - RTVE WEBDOC LAB

Director de Mitjans Interactius de TVE (Espanya) Ricardo Villa Asensi, periodista, és el director de Mitjans Interactius de TVE i responsable de tota l'estratègia multipantalla i webs de RTVE. Va començar la seva carrera professional com a cronista parlamentari a Cinco Días i, després de passar una temporada a l'Orient Mitjà col·laborant per a diversos mitjans, ha estat el responsable de la direcció i llançament de mitjans com 20minutos.es i de RTVE.es. Creador del Lab de RTVE.es i impulsor de l'estratègia de webdocs de TVE. És professor del Màster de Realització de TVE. Entre d'altres premis rebuts en l'àrea destaquen el Rose d'Or multipantalla a Lucerna per Águila Roja o el premi Iris de l'Acadamia de TV per a millor producció a la cobertura multipantalla dels Jocs Olímpics de 2012.


Estudis de cas

CYBORG FOUNDATION & UVIC

Neil Harbison & Josep Cumeras En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson En un xip multicolor. La Vida de Neil Harbisson és un documental interactiu i projecte transmèdia que tracta sobre la vida de Neil Harbisson, un cyborg que hi veu en blanc i negre i percep el color gràcies a un dispositiu cibernètic anomenat Eyeborg. És un projecte composat per diferents vessants, algunes de les quals ja s’han desplegat: la primera és un documental de 45 minuts que narra la vida de Neil Harbisson; la segona és un documental interactiu, multimèdia i multiplataforma al voltant de la figura de Neil Harbisson; i la tercera una aplicació mòbil que permet generar quadres sonors i compartir-los amb els altres.

BARRET FILMS

Àlex Badia Les veus de la memòria El 26 de setembre de 2010, el públic aplegat al Palau de la Música de València va ser testimoni d'un concert únic: una coral integrada per malalts d'Alzheimer interpretà un repertori compost per cançons populars, un himne gospel o complexos exercicis polifònics. Les veus de la memòria és un documental transmèdia que inclou un documental per a televisió, emés per Documentos TV de TVE, i un webdocumental interactiu, un model narratiu on l'espectador pren el comandament d'allò que vol veure en cada moment, quin relat seguir i quan abandonar-lo a la recerca d'un altre. La història dels personatges es complementa amb recursos multimèdia, com jocs interactius o entrevistes a experts, que faciliten la immersió al món de la musicoteràpia. A més, s'incorporen dues aplicacions mòbils: 'Alzheimer info', que posa cuidadors de malalts d'Alzheimer en contacte amb associacions de familiars i recursos per a facilitar la seva tasca; i 'Una cançó un record', una eina de sensibilització i difusió, per compartir cançons i records a les xarxes socials. 0 responsables El 3 de juliol de 2006, un tren de la Línia 1 del metro de València va descarrilar i bolcar. Hi van morir 43 persones, i 47 van resultar ferides. Fins a avui, ningú ha assumit cap responsabilitat pel pitjor accident de la història del metro a Espanya. 0 responsables és una comissió ciutadana que tracta de buscar la veritat sobre les causes, i identificar els responsables. Un lloc on s'escolten tots els testimonis, i s'examina tota la documentació, sense censura. I que permet als espectadors contribuir a la investigació i treure les seves pròpies conclusions. Aquesta és la primera fase del documental transmèdia (en desenvolupament), que també inclourà la participació al programa Salvados, i un llarg documental interactiu gràcies a una aplicació de 'segona pantalla'.

INTROPIAMEDIA - WEBDOC

Thais Ruiz de Alda Las Sinsombreo Las Sinsombrero és un projecte global que utilitza diferents formats i plataformes (online i offline) per reivindicar i redescobrir les figures d'un grup d'artistes i intel·lectuals femenines que van començar a viure i a treballar entre 1920 i 1930. Creadores de gran nivell que pel simple fet de ser dones no van gaudir del privilegi de ser descrites com a membres de la famosa Generació del 27 i en gran part per això la historiografia les va relegar. A través de la producció i creació de diferents projectes (documental televisiu, webdoc, projecte educatiu i projecte expositiu) es recupera el seu llegat i les seves memòries i així es demostra com la seva obra, les seves accions i valentia van ser i són fonamentals per entendre la cultura i la història d'un país que mai les va reivindicar. Las Sinsombrero, que inicia el seu camí amb la producció d'un documental per ser emès a TV i d'un webdoc, és un dels primers documentals interactius coproduït per Televisión Española.

ARTE; UPIAN; ALMA FILMS/TRABELSI PRODUCTIONS; THE SAPIR COLLEGE; RAMATTAN STUDIOS. BO TRAVAIL

Alexandre Brachet Gaza Sderot Projecte documental amb elements marcats de reportatge periodístic que tracta sobre l’etern conflicte entre Palestina i Israel vist des de la perspectiva de les persones que viuen aquesta situació en la vida diària. Es tracta d’una proposta innovadora de metàfora interactiva i de possible model de negoci que va implicar, per primera vegada, a actors i agents de diferents sectors de la societat francesa. Desdibuixa els límits entre assaig, reportatge i documental.

ARTE; UPIAN Alexandre Brachet Prison Valley Projecte que abarca la temàtica de les presons en un territori on tota la població viu d’aquest negoci privat: el documental es concentra en una vall d’Estats Units on es concentren 13 presons i una població d’uns 36.000 reclusos. Ens situa, com pocs projectes, en el marc de la investigació tot barrejant elements exploratius i dels jocs, amb un sistema interactiu ben pensat i la possibilitat de participar de diferents maneres. Primera experiència on els mateixos directors s’implicaren activament a través de la seva moderació en fòrums de discussió i actes públics.

ARTE; UPIAN; AGENCE VU

Alexandre Brachet Alma. A tale of violence Obra col·lectiva signada pel fotògraf Miquel Dewever-Plana i la periodista Isabelle Fougère, que van comptar amb la producció d'ARTE França, Upian i l'agència Vu. Guanyador del prestigiós premi World Press Photo al millor documental interactiu i IDFA Doclab Storytelling d'Amsterdam com a millor obra interactiva. Alma és la confessió directa d'una jove que va pertànyer durant 5 anys a una de les bandes més violentes de Guatemala. Davant la càmera, la dona confessa haver robat, extorsionat i matat per guanyar-se el seu lloc a la "mara", les bandes locals. També compta l'enorme preu que va haver de pagar per poder-ne sortir.

HONKYTONK FILMS

Arnaud Dressen Journey to the End of the Coal Documental interactiu dirigit per Samuel Bollendorff i Abel Ségrétin que explica la història dels miners de carbó de la Xina que han d’arriscar les seves vides per satisfer la gana del seu país i així alimentar també el creixement econòmic. El projecte ens porta en un viatge de descobriment fins a les mines xineses de la vall de Shanxi. Mostra, com en el cas del seu germà, The Big Issue, una altra declaració o manera de fer documentals interactius en l’estil ramificat i de caire periodístic, el de la productora multimèdia Honkytonk Films, amb una forta vessant de crítica social al sistema i govern xinès.

HONKYTONK FILMS. CNC NEW MEDIA. CANON FRANCE. FRANCE 5. CURIOSPHERE.TV

Arnaud Dressen The Big Issue Documental interactiu dirigit per Samuel Bollendorff i Olivia Colo centrat en la investigació de l'Organització Mundial de la Salut sobre les causes del fort augment de l'obesitat a tot el món. El projecte convida als usuaris a valorar diversos factors presents en l'epidèmia d'obesitat, alhora que qüestiona la nostra forma de vida moderna, tot tractant de determinar la responsabilitat de la indústria de l'alimentació i l'agricultura i les autoritats públiques. Obra que forma part d’una sèrie de projectes realitzats a l’estil dels llibres “Tria la teva aventura”, que promouen la utilització d’un programari propi per a produir-los (Klynt). Exemple de productora que desenvolupa programari i projectes a partir del seu maquinari i estil propi, i una de les primeres propostes que funcionaren per establir les bases de la narrativa del gènere.


Exposició

ON: Sala Gaudí de La Pedrera QUAN: Del 29 al 31 de maig, de 10 a 20h ENTRADA GRATUÏTA

CYBORG FOUNDATION & UVIC - En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson

En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson és un documental interactiu i projecte transmèdia que tracta sobre la vida de Neil Harbisson, un cyborg que hi veu en blanc i negre i percep el color gràcies a un dispositiu cibernètic anomenat Eyeborg. En un xip Multicolor és un projecte composat per diferents vessants, algunes de les quals ja s’han desplegat: la primera és un documental de 45 minuts que narra la vida de Neil Harbisson; la segona és un documental interactiu, multimèdia i multiplataforma al voltant de la figura de Neil Harbisson; i la tercera una aplicació mòbil que permet generar quadres sonors i compartir-los amb els altres.

BARRET FILMS & ASOCIACIÓN DE FAMILIARES ALZHEIMER VALENCIA - Les veus de la memòria

El 26 de setembre de 2010, el públic aplegat al Palau de la Música de València va ser testimoni d'un concert únic: una coral integrada per malalts d'Alzheimer interpretà un repertori compost per cançons populars, un himne gospel o complexos exercicis polifònics. Aquest documental descobreix com ha estat possible arribar fins aquí, a través de mesos de treball de musicoteràpia. És el relat de l'enorme esforç realitzat pels malalts, i també per tot el seu entorn, per aconseguir que aquestes persones afectades d'una demència que progressivament destrueix la seva memòria, les seves habilitats cognitives i socials, fins i tot la capacitat de llegir i parlar, aconsegueixin realitzar harmoniosament un concert davant de centenars de persones. Entre altres mencions, han estat gunayadors del Premi del públic del Festival Internacional de Cinema Social Concordia, a Argentina. Les veus de la memòria és un documental transmèdia que inclou un documental per a televisió i un webdocumental interactiu. Es tracta d’un documental sobre l'Alzheimer i el poder terapèutic de la música que segueix els passos d'un grup musical integrat per trenta persones afectades d'aquesta malaltia. El documental narra la història del cor des del seu naixement fins a la seva actuació al Palau de la Música de València davant centenars de persones.

ARTE; UPIAN; ALMA FILMS/TRABELSI PRODUCTIONS; THE SAPIR COLLEGE; RAMATTAN STUDIOS; BO TRAVAIL - Gaza Sderot

Projecte documental amb elements marcats de reportatge periodístic que tracta sobre l’etern conflicte entre Palestina i Israel vist des de la perspectiva de les persones que viuen aquesta situació en la vida diària. Es tracta d’una proposta innovadora de metàfora interactiva i de possible model de negoci que va implicar, per primera vegada, a actors i agents de diferents sectors de la societat francesa. Desdibuixa els límits entre assaig, reportatge i documental.

ARTE; UPIAN - Prison Valley

Projecte que abarca la temàtica de les presons en un territori on tota la població viu d’aquest negoci privat: el documental es concentra en una vall d’Estats Units on es concentren 13 presons i una població d’uns 36.000 reclusos. Ens situa, com pocs projectes, en el marc de la investigació tot barrejant elements exploratius i dels jocs, amb un sistema interactiu ben pensat i la possibilitat de participar de diferents maneres. Primera experiència on els mateixos directors s’implicaren activament a través de la seva moderació en fòrums de discussió i actes públics.

ARTE; UPIAN; AGENCE VU - Alma. A tale of violence

Obra col·lectiva signada pel fotògraf Miquel Dewever-Plana i la periodista Isabelle Fougère, que van comptar amb la producció d'ARTE França, Upian i l'agència Vu. Guanyador del prestigiós premi World Press Photo al millor documental interactiu i IDFA Doclab Storytelling d'Amsterdam com a millor obra interactiva. Alma és la confessió directa d'una jove que va pertànyer durant 5 anys a una de les bandes més violentes de Guatemala. Davant la càmera, la dona confessa haver robat, extorsionat i matat per guanyar-se el seu lloc a la "mara", les bandes locals. També compta l'enorme preu que va haver de pagar per poder-ne sortir.

HONKYTONK FILMS - Journey to the End of the Coal

Documental interactiu dirigit per Samuel Bollendorff i Abel Ségrétin que explica la història dels miners de carbó de la Xina que han d’arriscar les seves vides per satisfer la gana del seu país i així alimentar també el creixement econòmic. El projecte ens porta en un viatge de descobriment fins a les mines xineses de la vall de Shanxi. Mostra, com en el cas del seu germà, The Big Issue, una altra declaració o manera de fer documentals interactius en l’estil ramificat i de caire periodístic, el de la productora multimèdia Honkytonk Films, amb una forta vessant de crítica social al sistema i govern xinès.

HONKYTONK FILMS; CNC NEW MEDIA; CANON FRANCE; FRANCE 5; CURIOSPHERE.TV - The Big Issue

Documental interactiu dirigit per Samuel Bollendorff i Olivia Colo centrat en la investigació de l'Organització Mundial de la Salut sobre les causes del fort augment de l'obesitat a tot el món. El projecte convida als usuaris a valorar diversos factors presents en l'epidèmia d'obesitat, alhora que qüestiona la nostra forma de vida moderna, tot tractant de determinar la responsabilitat de la indústria de l'alimentació i l'agricultura i les autoritats públiques. Obra que forma part d’una sèrie de projectes realitzats a l’estil dels llibres “Tria la teva aventura”, que promouen la utilització d’un programari propi per a produir-los (Klynt). Exemple de productora que desenvolupa programari i projectes a partir del seu maquinari i estil propi, i una de les primeres propostes que funcionaren per establir les bases de la narrativa del gènere.

NATIONAL FILM BOARD OF CANADA/HIGHRISE - Out my Window

Documental multiplataforma dirigit per Katerina Cizek sobre els residents de diferents parts del món i els seus punts de vista en relació al planeta i la població urbana, tot intentant millorar-ne la seva qualitat de vida a través del documental i la tecnologia digital. Primer gran projecte del departament del National Film Board del Canadà anomenat Highrise. Un dels més bells exemples de documental interactiu per la seva lògica, coherència, qualitat i efecte real sobre l’estrat social.

NATIONAL FILM BOARD OF CANADA/HIGHRISE - One Millionth Tower

Projecte dirigit per Katerina Cizek que mostra el barraquisme vertical dels suburbis de Toronto en la pròpia experiència personal i vivències dels seus residents. Primer documental interactiu de codi obert que experimenta amb les tres dimensions i que reaprofita per al seu benefici la informació de tota la web. Tot es desencadena a través de Popcorn.js i de WebGL, estàndards de codi obert per a la inserció d’elements multimèdia i renderització 3D per als navegadors web. L’interactiu és ple de fotos de Flickr, punts de vista de Google Maps i entorns canviants alimentats per les dades meteorològiques en temps real de Yahoo. == MIT OPEN DOCUMENTARY LAB & IDFA DOCLAB - Moments of innovation==

FEC / UNIVERSITAT DE VIC - MetamentalDOC

COME/IN/DOC (Collaborative Meta Interactive Documentary)

Evolució comparativa & Etapes històriques i exemples & Entrevistes en vídeo

Herramientas personales
Espacios de nombres

Variantes
Acciones
Navegación
Herramientas